GÖZ HASTALIKLARI

Göz sağlığı, yaşam kalitesi açısından oldukça büyük öneme sahiptir. Bazı göz hastalıkları erken dönemde tedavi edilmediklerinde ilerleyerek görme kaybına varan kalıcı hasarlara neden olabilir. Bu nedenle düzenli göz muayenesi yaptırmak ve gözlerdeki olası hastalıkları ilerlemeden tespit etmek büyük önem taşır. Sağlıklı insanlar yılda bir kez göz taramasından geçmeli, göz sağlığına ilişkin herhangi bir şikayeti bulunanlar Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne muayene olmalıdır.
Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümünde vitreo-retinal hastalıklar, katarakt-refraktif cerrahi, oküloplastik cerrahi, glokom, sarı nokta hastalığı tanı ve tedavisi, refraksiyon-kırma kusurları, şaşılık, pediatrik oftalmoloji, prematüre retinopatisi, retina ve kornea hastalıkları gibi branşlarda hizmet verilir. Uzman hekimler, göz hastalıklarının teşhisinde ve tedavisinde güncel teknolojilerden faydalanır. 
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nde Uygulanan Tedaviler
Şaşılık tedavi yöntemleri nelerdir?
Şaşı olduğundan şüphelenilen veya şaşılık teşhisi konulmuş olan hastalarda öncelikli olarak tam ve detaylı bir göz muayenesi yapılmalıdır. Bu muayene ile şaşılığın türü, oluşum nedeni, göz kaymasının derecesi ve gözde herhangi başka bir hastalık bulunup bulunmadığı belirlenmelidir. Uygun bireylerde cerrahi operasyon ile şaşılığın düzeltilmesi mümkün olabilmektedir. Göz kayması bebeklik döneminde ve özellikle ilk 6 aylık süreçte oluştuysa hekim önerisi doğrultusunda genellikle cerrahi operasyonla düzeltme işlemi uygulanır ve oluşan göz tembelliği tedavi edilir. İlk iki yaş içerisinde oluşan ve hipermetropiye bağlı olarak oluşan göz kaymalarında gözlük kullanımı ve destekleyici göz damlaları ile tedavi denenebilir. Bu durumda gözde tembellik oluşumunun önlenebilmesi adına bir gözün kapatılması da tercih edilebilir.
Şaşılık hastalığında uygulanan tüm tedavi yöntemleri, çocukluk döneminde daha yüksek başarı oranına sahip olduğundan hastalığın erken teşhis edilerek tedaviye başlanması çok önemlidir. Yapılan göz muayenesi sonucunda hastalığın teşhisi konulan kişilerde doğru bir tedavi süreci sonucunda göz kayması sorunu tedavi edilebilir bir durumdur.
INTRAVİTREAL ANTİ-VEGF UYGULAMASI
Vasküler Endotelyal Growth Factor (VEGF) önemli bir büyüme faktörüdür ve göz hastalıklarının gelişiminde kilit rol oynayabilir. Anti-VEGF ajanların kullanımı ile retinopati ve bazı diğer göz hastalıkları tedavi edilebilir. Uygulama gözün içindeki sıvı-jel kısım olan vitreus içerisine (intravitreal) Anti-VEGF ilaçların direkt olarak uygulanması şeklinde yapılır.
ARGON LAZER FOTOKOAGÜLASYON UYGULAMALARI
Şeker hastalığına bağlı olarak gelişen diyabetik retinopati ve göz içi kanamaları gibi göz hastalıkları için tercih edilebilen Argon Lazer Fotokoagülasyon uygulamaları, gözlerdeki mevcut görüş kalitesinin korunması ve sızıntıların ortadan kaldırılmasını sağlar. Enerjisi yüksek bir ışın olan argon lazeri kullanılarak kan damarlarının yer aldığı retina bölgesinde küçük yanıklar oluşturulur.
OPTİCAL COHERENCE TOMOGRAPHY (OCT) UYGULAMALARI
Diyabetik retinopati, sarı nokta hastalığı ve optik sinir, glokom, koroid, retina gibi göz kısımlarına ilişkin hastalıklarda gözün yapısal durumunun detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Bu amaçlara yönelik olarak yapılan OCT (göz tomografisi) çekimlerinde enerjisi düşük lazer ışınları yardımıyla gözün retina tabakasının hassas bir şekilde görüntülemesi ve ölçümü yapılır.
NERVE FİBER ANALYZER (NFA) UYGULAMALARI
Sinir lifi analizi testi olarak da adlandırılan NFA testi, özellikle glokom hastalığının tedavi süreci için gerekli olan ölçümlerin elde edilmesinde tercih edilir. Bu test ile sinir liflerinin kalınlıkları ölçülür. Elde edilen bulgular OCT çekimleri ile birlikte değerlendirilebilir.
VİTREORETİNAL CERRAHİ
Gözün arka kısmında yer alan sıvı-jel madde olan vitreusun alınması ve retina kısmında bulunan kusurların cerrahi operasyonlarla tedavi edilmesine yönelik olarak yapılan uygulamalar vitreoretineal cerrahi uygulamaları olarak adlandırılır. Bunlardan en sık yapılanı vitrektomidir.
OKÜLOPLASTİK CERRAHİ
Göz çevresinin görüntüsünün istenilen yönde değiştirilmesine yönelik olarak yapılan uygulamalar, oküloplastik cerrahinin alanına girer. Bu yöntemler yardımıyla gözlerde bulunan simetrik bozukluk, göz altı torbaları, kırışıklık ve sarkıklık gibi sorunlar tedavi edilerek göz bölgesinde daha genç ve düzgün bir görünüm elde edilebilir.
FAKO YÖNTEMİ
Fako yöntemi, katarakt tedavisinde kullanılan bir tekniktir. Bu teknikle yapılan operasyonlarda göze yaklaşık 2 milimetre boyutunda bir kesiden giriş yapılarak viskoelastik jel adı verilen özel sıvı yardımıyla göz merceği, göze herhangi bir zarar verilmeden diğer tabakalardan ayrıştırılır.
GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ (BLEFAROPLASTİ)
Göz kapağında bulunan doğumsal boyut farklılıkları ile yaşlanma ve yer çekimine bağlı oluşan sarkıklıkların giderilmesinde göz kapağı estetiği uygulamalarından yararlanılır. Blefaroplasti olarak da adlandırılan bu uygulamalar gözlerde daha hoş ve genç bir görünüm elde edilmesini sağlar.
TÜMÖR AMELİYATLARI
Vücudun birçok bölgesinde oluşabildiği gibi gözlerde de tümör oluşumu söz konusu olabilir. Gözde oluşan tümörlerin çok büyük bir kısmı iyi huylu olsa da bazı durumlarda tümör ameliyatları ile alınması gerekebilir. Bu şekilde alınan tümörler patolojik incelemeye gönderilerek iyi huylu veya kötü huylu olduğu araştırılmalıdır.
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünde Yapılan Testler
GÖZ KURULUĞU TESTLERİ
Gözlerde yanma, batma, kaşıntı ve göze yabancı bir madde kaçmış gibi hissetmek göz kuruluğunun yaygın belirtileri arasında yer alır. Göz kuruluğu göz sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve suni gözyaşı kullanımı gerektiren bir durumdur. Bu tarz şikayetleri olan kişilere göz kuruluğu testleri uygulanarak şikayetlerin kuruluktan kaynaklanıp kaynaklanmadığı net bir şekilde tespit edilebilir ve tedavi planı buna göre şekillendirilir.
RENK GÖRME TESTLERİ
Gözün retina tabakasında yer alan koniler, gözlerin renkleri ayırt edebilmesini sağlar. Doğumsal nedenlere bağlı olarak bu konilerin renkleri ayırt etmede yetersiz kalması, renk körlüğü anlamına gelir. Renk körlüğünün teşhisi için özel olarak geliştirilmiş olan renk görme testleri kullanılır.
BİLGİSAYARLI GÖRME ALANI TESTİ
Glokom adlı göz hastalığının erken teşhisinde ve tedavisinde çok önemli bir yere sahip olan bilgisayarlı görme alanı testi, gözün odaklandığı noktanın yanı sıra kenarlarındaki görme alanının da ölçülmesi ve olası bir bozukluğun tespit edilmesine imkan tanır.
GÖZ TANSİYONU ÖLÇÜMÜ
Glokom olarak da bilinen göz tansiyonu hastalığı, göz içi basıncının olması gerekenin üzerinde seyretmesi ile karakterize ciddi bir sağlık sorunudur. Hastalık zamanla görme sinirlerinin zarar görmesine ve sonuç olarak görme kaybına kadar gidebilen ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle hastalığı işaret eden şikayetlerle göz hastalıkları kliniklerine başvuran hastalarda göz tansiyonu ölçümü yapılmalıdır.
KORNEA KALINLIĞI ÖLÇÜMLERİ (PAKİMETRİ)
Kornea kalınlığı, göz basıncı üzerinde etkili olabilecek bir faktördür. Sağlıklı insanlarda 500 mikron olması gereken kornea kalınlığının normalden daha kalın olması göz tansiyonu ölçümlerinde yalancı bir yüksekliğe, daha ince olması ise göz basıncı düşüklüğüne neden olabilir. Bu nedenle göz tansiyonu ölçümlerinin normalin üzerinde veya altında çıkması durumlarında kornea kalınlığı ölçümleri de incelenmelidir.
OPTİK BİYOMETRİ ÖLÇÜMLERİ
Katarakt operasyonları esnasında gözün içerisine yerleştirilmesi gereken merceklerin ölçümü için kullanılan optik biyometri cihazları, bu operasyonlar için büyük bir öneme sahiptir. Aynı zamanda bu cihazlar yardımıyla yapılan hassas ve hatasız optik biyometri ölçümleri sayesinde ameliyat sonrasında hastaların gözlüksüz olabilme imkanı bulunur.
GÖZ ULTRASONOGRAFİSİ ÖLÇÜMLERİ
Travmatik problemler başta olmak üzere göz sağlığına ilişkin pek çok durumda göz ultrasonografisinden faydalanılır. Ultrasonografik ses dalgaları yardımıyla gözün görüntüsü çıkarılarak dışarıdan bakıldığında görülemeyen kısımlarında bulunan sorunlar kolaylıkla tespit edilebilir; aynı zamanda göz küresinin boyutları, kornea kalınlığı ve vitreus sıvısının kapladığı alan gibi faktörler de değerlendirilebilir.
Eğer siz de göz sağlığınıza ilişkin tedavi gerektiren sağlık sorunlarına sahipseniz veya genel muayeneden geçmek istiyorsanız Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümümüze başvurabilirsiniz. Ayrıca düzenli olarak göz muayenenizi yaptırarak olası hastalıkların erken dönemde tespit edilmesini sağlayabilir, bu sayede görmeye ilişkin kalıcı hasarların oluşumunu önleyebilirsiniz.